Twardość wody w procesie mycia
W czasie mycia naczyń w zmywarkach profesjonalnych, podstawowym problemem jest jakość wody używanej do mycia naczyń. Twardość wody stanowią głównie sole wapnia i magnezu występujące w wodzie w formie rozpuszczalnej. W Polsce twardość wody określamy w stopniach niemieckich: 1 stopień = 10mg CaCO3 (węglanu wapnia) w jednym litrze wody. W praktyce oznacza to, że przy twardości wody około 15 stopni niemieckich w 1 litrze wody będziemy mieli około 150 mg węglanu wapnia, który po podgrzaniu wody wytrąci się w formie nierozpuszczalnej. Osadzające się sole wapnia i magnezu tworzą tzw. kamień wodny, który skutecznie uszkadza wszystkie urządzenia, w których jest uzupełniana i podgrzewana woda, takie jak bojlery, ekspresy do kawy, bemary, zmywarki i piece konwekcyjne. Idealnym rozwiązaniem byłoby, gdyby cała woda dostarczana do kuchni była odmineralizowana. Jednak jest to proces zbyt kosztowny do praktycznego stosowania.
Twardość wody można zbadać na kilka sposobów:
oddać próbkę wody do odpowiedniego laboratorium
wykonać test specjalnymi testerami paskowymi (dostępnymi w sklepach akwarystycznych i hydraulicznych)
wykorzystać testery kropelkowe (dostępne w sklepach akwarystycznych lub hydraulicznych).
Jeżeli twardość ogólna wody wynosi mniej niż 7 stopni w skali twardości, to nie ma konieczności stosowania uzdatniacza – przyjmuje się, że jest to woda miękka. Jeżeli twardość przekracza 7 stopni, należy zastosować uzdatnianie wody – jest to woda twarda. Podczas podgrzewania związki zawarte w wodzie rozkładają się do nierozpuszczalnych węglanów, tworzących kamień kotłowy (zjawisko doskonale znane osobom używającym czajników elektrycznych).
Płyn myjący
W celu idealnego działania środków do mycia w zmywarkach, ich roztwór wodny musi mieć odczyn zasadowy (pH>7). Środki myjące są silnymi zasadami (pH 13) Ich odpowiednie dawkowanie uzależnione jest od twardości wody na danym obiekcie. Zadaniem detergentu jest bardzo dokładne umycie naczyń w zmywarce w dosyć krótkim czasie – bo w zależności od programu myjącego nawet kilka minut. Dawkowanie ustawia się przeważnie od 2 do 7 ml / 1 l przy twardości wody do 7 stopni.
Płyn nabłyszczający
Preparaty te mogą mieć odczyn kwaśny (pH = 2). Środek nabłyszczający ma za zadanie wspomóc osuszanie naczyń - zmniejsza napięcie powierzchniowe wody, przez co krople szybko spływają z naczyń i odparowują. Najlepszy efekt gwarantuje stosowanie środków myjących i nabłyszczających tego samego producenta - nie powinno się mieszać płynów różnych firm, ponieważ przeważnie uzupełniają się one nawzajem. Ważne, aby przy podłączeniu zmywarki technik albo dostawca płynów (co jest szczególnie zalecane) odpowiednio wyregulował dozowanie detergentów. Przy zmianie płynów, powinno się dokładnie wypłukać wężyki od dozowników oraz ponownie wyregulować dozowanie.
Płukanie wężyków można wykonać poprzez włożenie ich do naczynia z czystą wodą i przepuszczenie kilku cykli zmywania. Następnie wężyki należy zanurzyć w odpowiednich bańkach z detergentami - zmywarka samoczynnie zaciągnie płyny. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby na końcach wężyków były założone ciężarki - da to pewność, że wężyk leży na dnie bańki i pobiera detergent, a nie powietrze. Przedostanie się powietrza do wężyków spowoduje nieefektywne mycie oraz dodatkowo zwiększy ryzyko awarii całego urządzenia. W kontakcie z powietrzem niektóre środki myjące mogą się skrystalizować i zablokować wężyki.
Warto również zaznaczyć, że niedopuszczalne jest stosowanie nieprofesjonalnych płynów do mycia naczyń typu ludwik lub tabletek przeznaczonych do domowych zmywarek w urządzeniach przemysłowych. Na pewno nie polepszy to jakości mycia, a zastosowanie wysoko'-pieniących się płynów sprawi, że piana wydostanie się przez drzwi zmywarki. Może się ona dostać do maszynowni urządzenia i spowodować zwarcie instalacji elektrycznej lub przepalenie podzespołów zmywarki. Tabletki przeznaczone do użytku w zmywarkach domowych po wrzuceniu do komory zmywarki gastronomicznej nie ulegną całkowitemu rozpuszczeniu (czas mycia w zmywarce domowej w zależności od programu myjącego waha się od 1 h -do kilku godzin) i zablokują kanaliki w ramionach myjących zmywarki.
Odkamieniacz
Jest to kwaśny preparat, dzięki któremu pozbędziemy się osadów wapiennych(kamienia) z wnętrza urządzenia. Kamień gromadzi się w zmywarce z powodu nieuzdatnienia wody lub niewłaściwej regeneracji uzdatniacza. Odkamieniacz wlewa się do komory myjącej (w proporcjach podanych przez producenta) i włącza dwa lub trzy cykle mycia. Powinno to usunąć osad w zmywarce. Jeśli jest go tak dużo, że nie zniknął w całości, procedurę należy powtarzać do skutku.
Powyższe wskazówki dotyczą właściwej eksploatacji zmywarek
gastronomicznych. Stosowanie ich w praktyce nie tylko usprawni pracę
urządzeń, ale też pozwoli uniknąć wielu awarii i sprawi, że
sprzęt będzie doskonale funkcjonował przez długie lata.